Veszprém megye és városainak címere

Sümeg

2015-02-12 | Rencsi76 | 656


A csaknem négyzet alakú, az alsó talpán csücskös pajzsmező alsó közepét kitöltő szív rajzából két viráglevél és három négyszirmú virág ágazik ki. A címerpajzs felső részét

az oldalaira is lenyúló sisaktartó stilizált virágleveleinek díszei takarják. A címerpajzs felső közepén vállrészes sisakos koronadísz van. A korona középső ágán könyökével nyugvó páncélozott kar a tenyerében markolt kardot vágásra emeli. Előtte balra a hold sarlós képe, melynek belső ívén emberarc vonalai, a kar mögött jobbra pedig három hatágú csillag rajza látható. A címerkép színeinek – a bíbor szín a vitézség erényét jelzi -és az égi jegyeknek is jelképes értelmük van. A címerpajzs nagy mezője ezüst, az alsó csücskéből kiinduló nagyobb szív bíborpiros-színű. Ez utóbbiból a jobbra és balra kiágazó két levél zöld. Az ugyaninnen kiágazó három kinyílt szirom viráglevelei bíborpirosak, a középen lévő virágporzók pedig aranyszínűek és fekete pontozásúak. A címerpajzs felett levő páncélozott nyakrészt aranylánc díszíti éremmel. A címertartó egymásba fonódó levelei arany, piros és ezüstös színezésűek. A címerkorona feletti páncélozott kar arany, ezüstös csíkozású. A vágásra emelt kard markolati része arany, a kard pengéje ezüst. A karddal szemben levő sarlós hold ezüst, a korona jobb oldalán a három hatágú csillag ugyanígy ezüstös színezésű, amelyek mezőiben fekete pontok láthatók. Sümeg címere azonos a kihalt Hany család címerével. A család tagjai közül Hany Mátyás a 16. sz. elején Zólyom várkapitánya volt. A Sümeghez közel fekvő Nemeshany község bizonyára ennek a családnak a nevét őrzi. Tisztázatlan, hogy a két címer azonossága között milyen összefüggés van.


Címkék: viráglevél könyökével emberarc
Vissza a többi bejegyzéshez
97.276    146    2

Mostanában sokat barangolok a neten,nézelődök,keresgélek....Valamin átugrok,valamin elidőzök...Most ami nagyon megfogott azt szeretném veletek is megosztani!Ismeritek városaink címereit és zászlajait?Saját lakótelepüléseden kívül ismered más városokét?Nézz körül nálam hátha ismerős valamelyik :) Esetleg az is megeshet,hogy valami újat tudok mutatni neked :)

Kövess a Facebook-on is!