Csepp ko barlang

barlang

2015-01-11 | veres izabella | 1181


A Medve-barlang Romániában, Bihar megyében, Kiskoh (románul Chișcău) település szélén található. Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta. (Ennek a leletnek értékét az adja, hogy Európában mindössze négy épségben megőrzött barlangi medve csontvázat találtak).

A barlangot bányászok fedezték fel az ottani márványbányában egy robbantás után, 1975. szeptember 17-én. Curta Traian bányász volt az első ember, aki a barlangban járt, az elő feltárást pedig a Stei-i Barlangászok Egyesülete végezte. A barlang kutatásába később a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, illetve a kolozsvári Barlangászati Intézet is bekapcsolódott. A felfedezést követő években járdák, lépcsők, korlátok beépítésével látogathatóvá tették a barlangot, és 1980. július 14-én megnyitották a turisták számára. A Medvebarlangot (Chişcău, Bihar megye), véletlenszerűen fedezték fel, 1975-ben. A helyi aknabányászatok során, a földalatti nyílást, a bejárat robbantásával végezték. Traian Curta nevezetű bányász, volt az, aki először ereszkedett le ebbe a barlangba, végigjárva a galériát, amíg elérte a barlang Nagy Termét. Újabb, "Speodava" (Ştei ) amatőr barlangkutatók által végzett kutatások sora következett, majd ezeket követték, az "Emil Racoviţă" Barlangkutatói Intézmény szakértői, együttműködve a Nagyváradi Ţara Crişurilor Múzeum képviselőivel. 1980-ban, 5 év kutatási és berendezési időszak elteltével, a Medvebarlang megnyitotta kapuit a látogatóknak. A Medvebarlang 4 fő galériából áll: Csontgaléria, Emil Racoviţă galéria, Gyertyagaléria és a Tudományos galéria. Emil Racoviţă galéria folytatásában található Tudományos galériába való hozzáférés, csak a szakképzett barlangkutatóknak lehetséges. A hozzáférés egy 30 m hosszú aknán keresztül történik. A közönség számára hozzáférhető 3 főgalériában, felfedezhetők a barlangi medve maradványai, számos fossziliák, melyektől származik a barlang elnevezése is, valamint különböző megható természetes alakzatok, mint a sztalaktit és sztalagmit, melyek közül egyeseket elneveztek jellegzetességük szerint: Varázspalota, Törpeház, Tavirózsás Tó, Idősek Tanácsa stb.[1]

A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt alakított ki. Másik érdekessége, hogy számos barlangi medve maradványát találták meg a barlangban, köztük egy teljesen ép csontvázat is, mely jelenleg is az eredeti helyén látható. A sok lelet azzal magyarázható, hogy a barlang bejárata beomlott, így a medvék bent rekedtek és éhen haltak.

A barlang hossza kb. 1500 méter. Több szintje is van, ebből az alsó járat mintegy 700 méter hosszú, időszakonként víz folyik benne. Ezt a részt tudományos rezervátumnak minősítették, így nem látogatható. A felső szint 847 méter hosszú, kiépített és vezetővel látogatható. A látogatható szakasz három részre osztható: A Medvék-járata, amelyben a legtöbb maradvány található, az Emil Racoviță-járat, amely a neves barlangkutatónak állít emléket, és a Gyertyák-járata, amely a gyertyaszerű álló cseppkövekről (sztalagmitokról) kapta a nevét. A számos cseppkőképződmény közül érdemes megemlíteni azt, amely egy a barlangból kimászni akaró medvére hasonlít. A legrégebbi cseppkövek kb. 55 ezer évesek, de a cseppkőképződés ma is megfigyelhető a barlangban.
Címkék: barlang
Vissza a többi bejegyzéshez
234.537    1777    2

Itt ebben a blogban a termeszet szepsegeirol fogok bemutatni dolgokat nektek