Karácsonyi lazac narancságyon

Nálunk karácsonykor mindig ez a különleges finomság kerül asztalra mindenki megelégedésére. Mivel tökéletesen ki lehet szálkázni, gyerekek is örömmel fogyasztják. Isteni halacska, imádjuk.

2016-11-30 | Wittmann Adrienn | 332


Hozzávalók

2  főre

  • 600 g nyers lazacfilé
  • 100 g vaj
  • 1 db citrom héja
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 db narancs
  • 1 púpozott teáskanál hal fűszerkeverék

Elkészítés

1

Lehúzzuk a lazac bőrét. Ezt úgy csináljuk, hogy a hal végénél éles késsel, szorosan a bőrnél, bevágjuk kb. 2 cm-re (a bőr és a hús közé) majd az ujjunkat a bőrre nyomva toljuk előre és apránként szétfeszítjük. Szépen elválik a bőrtől. A pikkelyes bőr kuka.

2

Szálkázás: A halat lehúzott bőrével lefelé kiterítjük. A hal húsát oldalról befelé simogatva kitapogatjuk a szúrós szálkákat. Ezek nagy, vastag szálkák (kb. 3-4 cm hosszú) könnyen kiszedhetők. Egy kés pengéjéhez szorítjuk ujjunkkal a szálkát, lehetőleg a szálka közepéig lenyomva és szép lassan növés irányába kihúzzuk. Nem hirtelen, mert akkor beszakad. Ha mégis beszakadna, akkor ott bevágjuk a húst és kihúzzuk a maradék szálkát. Ujjunkkal végigtapogatjuk, hogy mindet kiszedtünk-e.

3

Elkészítés: A lazacot a hal fűszerkeverékkel jól beszórjuk (bátran szórjuk meg, mert elég jellegtelen a fűszer) kicsit borsozzuk, és ha a hal fűszerkeverék nem elég sós, akkor pótoljuk. Hagyjuk állni, amíg előkészítjük a hozzávalókat.

4

Először 1 narancsnak és 1 citromnak késsel levágjuk a héját, úgy, hogy semmi fehér hártya ne maradjon kívülről rajta, szinte belevágunk a rostjaiba, mintha almát héjaznánk. A héj alatti fehér hártyától ugyanis megkeseredik a hal, tehát semmi nem maradhat rajta.

5

A lemeztelenített narancsot, és citromot kb. fél cm-es szeletekre vágjuk, és a magokat kiszedjük belőlük.

6

A vajat felolvasztunk a mikróban, majd fél citromnak megfelelő citromlével összekeverjük.

7

Egy tepsi alját a felolvasztott citromos vajjal meglocsoljuk, csak annyira, hogy mindenhol be legyen kenve. A narancskarikákat lerakjuk a tepsi aljára és ráhelyezzük a fűszeres lazacot. A maradék langyos vajat rálocsoljuk a halra, majd a tetejére egy-két citromkarikát teszünk.

8

A sütőnket melegítsük elő kb. 180 C-fokra, így süssük kb. 25-30 percig. Nézzünk rá, hogy szépen megsült-e.

9

A finom lazacot a megsült narancskarikákkal az alján szépen ki lehet emelni a tányérra. Csodálatos ízvilága van. Jó étvágyat.
Címkék: lazac-karácsonyi
Vissza a többi bejegyzéshez
38.775    1

Kedves ínyencek és enni szeretők! Ebben a blogomban a valaha volt legfinomabb recepteket fogom veletek megosztani. Jó szórakozást kívánok a receptekhez mazsolázásához!