Ez a promóciós sáv belépés után nem jelenik meg

A fekete harkály

A fekete harkály (Dryocopus martius) a madarak osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe és a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

2016-03-01 | Szilágyi Anita | 242


Európa nagy részén él, de Ázsiában is előfordul. Általában öreg erdőkben található.

Alfajai

  • Dryocopus martius khamensis
  • Dryocopus martius martius
  • Dryocopus martius pinetorum

Megjelenése

Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. Feje teteje vörös, tollruhája fekete. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú.

Életmódja

Lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési.

Szaporodása

Nagyméretű, ovális bejáratú odúját saját maga készíti, nagy magasságban. A nem használt odút más madarak, főleg kék galambok foglalják el. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 17-19 napig kotlik.

Forrás: Wikipédia




Címkék: egyébkategória
Vissza a többi bejegyzéshez
2.813    1    1

Érdekességek madarakról mindenkinek

Népszerű címkék

egyébkategória