Szerintem...

…minden gyereknek akadnak vizes emlékei. Jázminkánk legutóbbi ilyen élménye a hétvégén történt, amikor közelről megszemlélt egy hivatásos futót, aki éppen inni szeretett volna az egyik köztéri ivókútból. De ne szaladjunk ennyire előre!

2015-08-17 | Szilágyi Anita | 473


Szóval a víz és kislányunk kapcsolata éppen 21 hónappal ezelőtt kezdődött. (Illetve sokkal korábban, hiszen pici embrióként a magzatvízben töltötte mindennapjait.) Élete első három hónapjában csak némán, mondhatnánk úgyis, hogy passzívan tűrte a fürdetéseket. Volt Neki egy csodaszép rózsaszín műanyag kádja, egy ahhoz passzoló beülőkével, és minden nap ezekben az említett csodákban történt az esti fürdetés. Ekkor még pancsis állatkája sem volt, hiszen még fogni sem tudott szegénykém. Majd élete 3. és 6. hónapja között változás történt; bár nem pozitív irányba. Ez volt az az időszak, amikor Jázmin egyáltalán nem szerette a fürdetést, sőt szerinte ez volt élete napjainak ezen időszakában a szükséges rossz. Pedig ekkor már megkapta élete első pancsoló játékát, egy aranyos, sárga kiskacsát is. De még ez sem segített abban, hogy gyermekünk önfeledten hancúrozzon esténként a fürdőkádban. Aztán úgy 7-8 hónapos kora körül jött a nagy áttörés, amikor már elkezdett a nagy, fürdőszobai kádban fürdeni. Először Velem, majd Apával. Na, ez volt az az időszak, amikor már várta a közös, esti, vizes hancúrozásokat. Ekkor vettük meg Neki az első pancsoló könyvét is, ami természetesen Micimackós, és amit mi magunk között csak Miodek-es könyvnek nevezünk, ugyanis lengyel termékről van szó. Szóval ekkor már élvezte Hercegnőnk a fürdetéseket, sokat pancsolt a kádban, bár ehhez annak is köze lehetett, hogy akkoriban is nagy kánikulai meleg volt. Azóta ez a kialakult rendszer, vagyis hogy magzatunk a nagy kádban fürdik Apával, míg mindeközben Anya kényelmesen lezuhanyzik. Természetesen időközben megnőtt a pancsis állatok száma. Van azóta polip, kisebb kacsa, bárány, malac, boci,  halacska, de még felhúzható teknős is. Sőt képzeljék, idén nyáron már nemcsak az esti fürdés egy program kicsikénk számára, hanem a délutáni zuhanyzás is. Hiszen a nyári játszóterezések, kutyázások után Jázmin már szinte magától kérezkedik be a kádba, hogy egy jót zuhanyozhasson. Persze ennek is megvan a maga rituáléja. Először is kipakolja valamennyi pancsis állatkáját a kád peremére, és csak ezután kezdődhet a zuhanyzás, vagy éppen a fürdés.

            Apa szerint gyermekünk víz-szeretetéhez az is hozzájárult nagymértékben, hogy olyan egy éves kora után kezdtük el vízzel itatni. Mit nem mondjak: ennek is megvolt a maga szépsége. Először csőrös pohárból itattuk szomjas csemeténket, majd „rendes” pohárral próbálkoztunk, ami azért nem vált be, mert Jázminka úgy gondolta, hogy a megfelelő számú kortyok kiivása után a többit ki kell locsolni a szoba különböző részein. Ezért váltottunk a szívószálas pohárra, ami viszont „nagyon bejön”. Egyrészt így már akkor is iszik kislányunk, amikor ő szomjas, és nemcsak akkor, amikor mi meg akarjuk itatni. Másrészt pedig pillanatok alatt tanulta meg a szívószálat fedő műanyag kupakot lepattintani, így tényleg bárhol, bármikor, bármennyit ihat a mi kis Jázminkánk.

            Természetesen nem elhanyagolható a vizes téma említése esetén gyermekünk szökőkutakkal kötött barátsága sem. Már pici kora óta vittük magunkkal szökőkutat nézni, amely tevékenység mára már úgy „kifejlődött”, hogy hercegnőnk egy-egy városban tett séta alkalmával pillanatok alatt képes ott teremni bármely szökőkútnál, és próbál beléjük gyalogolni, de Hál’Istennek eddig nem sok sikerrel.

            Gyermekünk legújabb nyári szórakozása a kertben elhelyezett műanyag kádban, lavórokban való hancúrozás (néha a kutyáink vizét is kipancsolja), no meg az „ivókutazás”. Hogy ez utóbbi mit jelent? Csupán annyit hogy a város főterén lévő ivókút csapjainál pancsol, sőt néha még iszik is belőle, a turisták nagy örömére. Ugyanis így van kit fotózniuk saját magukon kívül. Legutóbb egy hivatásos futó szeretett volna vízhez jutni az egyik ivókútból, amit kislányunk testközelből nézett végig, gondolván, hogy elleshet néhány újabb vízivási technikát. Igazából csak azt nem értjük, hogy mivel Jázmin Skorpió, - ami köztudottan földjegy -, akkor honnan van a víz iránti szeretete. Okleveles vegyészként Apa természettudományosan kifejtette, hogy mivel ő, mármint Apa Vízöntő, így innen eredhet magzatunk „vizes hajlama”. Legalábbis Apa szerint.

                                                                                                                                Szilágyi Anita

Debrecen, 2015. augusztus 17.Címkék: baba mama
Vissza a többi bejegyzéshez
99.940    1529    6    4

Jázmin kislányom életének főbb történései és csínytevései

Népszerű címkék

baba | mama | mamakategória