Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és városainak címere

Nyírbátor címere

2015-06-10 | Rencsi76 | 458


A címer-terv megőrizte a város évszázados történelmi múltját. A pajzs alakja a heraldikában ismert, de szokatlan reneszánszkori lófejpajzs. A sárkány és a sárkányfogak annak a dicső múltú Báthori családnak a címeréből származtathatók, amelynek szellemisége, kultúrája, népéhez érzett hős szeretete példa a város lakossága számára.

A címerpajzsban lévő Jézus-Krisztust jelképező - balra néző - arany húsvéti bárány feje körül a szentség (arany) korongjával, mögötte pedig kereszttel ellátott (arany) húsvéti zászlóval a település 1574-ben készült, "Sigillum de Bátor 1574" körirattal ellátott pecsét lenyomatából őrzi a református hitre áttért lakosság új vallását, melyet azóta is gyakorolnak.

Pajzs: lófejpajzs

Pajzsmező: a címerpajzs felső harmadában zöld mezőben aranyszínű bárány kereszttel és zászlóval. Alsó kétharmadában (zöld színben) arany, ill. bíborszínű 3 sárkányfog osztja a mezőt.

A pajzs külső dísze (pajzstartók): A pajzsot mindkét oldalról egy-egy aranyszínű sárkány tartja, bíborszínű lángokkal "őrizve"Címkék: bárány bíborszínű sárkány
Vissza a többi bejegyzéshez
88.242    146    2

Mostanában sokat barangolok a neten,nézelődök,keresgélek....Valamin átugrok,valamin elidőzök...Most ami nagyon megfogott azt szeretném veletek is megosztani!Ismeritek városaink címereit és zászlajait?Saját lakótelepüléseden kívül ismered más városokét?Nézz körül nálam hátha ismerős valamelyik :) Esetleg az is megeshet,hogy valami újat tudok mutatni neked :)

Kövess a Facebook-on is!