Megszorítás

A megszorításokat mint takarékos gazdálkodást, a kereslet és a fogyasztás visszafogását vagy kiigazítását definiálhatjuk. A megszorítások irányulhatnak a pénzkínálatra, a jövedelmekre, a beruházásokra vagy a fogyasztásra.

2015-05-13 | Molnár Béla | 427


Többnyire egyrészt a jövedelmeknek a teljesítményhez (termelékenység és reáljövedelmek), másrészt a kiadásoknak és a fogyasztásnak a pénzügyi lehetőségekhez (a jövedelmekhez) való igazítását jelentik. Működő piacgazdaságban a megszorítás kiigazító automatizmus, az alkalmazkodás formája. Ha a reáljövedelmek növekedése meghaladja a termelékenységét, az inflációt eredményez. Az infláció nem más, mint a reálfogyasztás visszavágása. Ha a fogyasztás meghaladja a jövedelmeket, az eladósodáshoz vezet, legyen szó egyénről, vállalatról vagy országról. Az egyensúlybomlás a nemzeti valuta leértékelődését eredményezi, aminek következtében nőnek az importárak, és végül az infláció.
Tovább...Címkék: beruházás exportár fogyasztás gazdálkodás infláció jövedelem kereslet megszorítás monetarista piac piacgazdaság pénzkínálat termelékenység
Vissza a többi bejegyzéshez
22.494    11    2

Mindig van egy ötlet, ami sok mindent megváltoztat, gyakran nem kevesebbet, mint magát a történelmet. Egy merész gondolat, új találmányok, váratlan felfedezések – látszólag semmi közük egymáshoz, mégis, a végén egy ok-okozati láncolat rajzolódik ki előttünk. Ez pedig nem más, mint a technikai fejlődés. Csodálkozunk ezen, pedig éppen ma is folytatódik. Ki tudja vajon, hány feltaláló álmodik, gondolkodik, próbál alkotni valami újat, merészet? Miként folytatódik tovább a történelem?