Tolna megye és városainak címere

Nagymányok címere

2015-05-10 | Rencsi76 | 504


A címer alakja kerektalpú, osztott, mesteralakos pajzsfővel. A pajzsfőben világos kárminvörös alapon ezüstfonat, a vágás alatt főmotívumként kobaltkék alapon hatágú aranykoszorú található, az ágak végén három-három elliptikus levéllel. A koszorú növényi motívumának alakjául a bibliai balzsamfa szolgál.

A Dunántúlon és a Mecsekben honos aranyesőfa ága és levélosztása a balzsamfával megegyező, így ez a motívum egyebek közt a falu helyrajzához is köthető.

A koszorú a falut jelenti, a hagyományok megőrzését, a körbehajlított ág, a koszorú fonatszerű ábrázolása jelképezi a tatárdúlás, valamint a török hódoltság után megújuló települést.

A kék a szabadság színe, az arany a régmúltat jelenti. A pajzsfőben szereplő piros és a vágás alatti kék együttesen Tolna megye hagyományos színe. A piros alapon megjelenő ezüstfonat az ipari jelenlétet szimbolizálja, a pajzsot körbevevő fekete szín azt a szénbányászatot és brikettipart, amely egészen a közelmúltig a község fejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt. A pajzsfőben a fonat jelenti a községben meglévő zárdát, ugyanakkor utal a községben élő magyarok és németek összefonódására, egymásra utaltságára is.

Címkék: aranyesőfa balzsamfával
Vissza a többi bejegyzéshez
89.132    146    2

Mostanában sokat barangolok a neten,nézelődök,keresgélek....Valamin átugrok,valamin elidőzök...Most ami nagyon megfogott azt szeretném veletek is megosztani!Ismeritek városaink címereit és zászlajait?Saját lakótelepüléseden kívül ismered más városokét?Nézz körül nálam hátha ismerős valamelyik :) Esetleg az is megeshet,hogy valami újat tudok mutatni neked :)

Kövess a Facebook-on is!